Skip to main content
Logo Huurdersvereniging De Marne de Terpen

Adres

Wilhelminalaan 36

9953 RP Baflo

Tel (0595) 422346

Openingstijden:

di, wo, vr 8:30-11:30

‘Like’ ons op Facebook en u ontvangt het nieuws van De Marne – De Terpen automatisch op uw eigen Facebook-pagina. 

Kan huurdersvereniging De Marne-De Terpen beter een stichting worden?

Baflo, februari 2025

Beste huurder,

Als bestuur van de huurdersvereniging De Marne-De Terpen willen we met u delen hoe wij nadenken over de toekomst van onze vereniging.

Formeel zijn wij een vereniging met leden. Op dit moment worden alle huurders die bij Wierden & Borgen een woning gaan huren in het gebied van de vroegere gemeenten De Marne en Winsum automatisch lid van de vereniging. U kunt zich wel afmelden als lid. De onkosten van De Marne-De Terpen worden volledig door Wierden & Borgen vergoed, leden betalen geen contributie.

Wij, als bestuur, vinden dat er een goede huurdersorganisatie moet blijven bestaan. Huurders hebben op dit moment te maken met een groot tekort aan betaalbare huurwoningen. Er waren afgelopen jaren flinke huurverhogingen. Dit dreigt ook voor het komend jaar. Daarom is het belangrijk dat huurders hun stem laten horen en goed vertegenwoordigd zijn in overleggen met de corporatie en de gemeente. Het is wettelijk vastgelegd dat de woningbouwcorporatie en de gemeente goede inspraak moeten geven aan huurdersorganisaties.

Voor ons is belangrijk dat wij beschikbaar blijven om vragen van huurders te beantwoorden en helpen om klachten opgelost te krijgen. Maar er zijn een paar redenen waarom we nu nadenken over een andere organisatievorm.

In 2021 is een nieuwe wet ingegaan die de aansprakelijkheid regelt van bestuursleden van verenigingen. Bestuursleden worden meer persoonlijk aansprakelijk gesteld als er zaken misgaan bij een vereniging. Dit moet opgenomen worden in de statuten van de vereniging, we moeten daarom naar de notaris voor een statutenwijziging.

Er zijn nog een aantal redenen waarom we denken dat de organisatievorm van De Marne-De Terpen beter omgezet kan worden van een vereniging naar een stichting.

Wij kennen op dit moment maar een klein deel van de leden van de vereniging. Vanwege de privacywetgeving (AVG) krijgen wij alleen de adressen van de woningen die Wierden & Borgen in ons gebied verhuurt, dus zonder namen van de bewoners. Op de jaarvergaderingen komen maar een klein aantal van de leden en er zijn bijna geen leden die een bestuursfunctie willen vervullen.

Op een jaarvergadering moeten de leden het jaarverslag, de begroting en de jaarrekening vaststellen. De jaarrekening kan pas goedgekeurd worden nadat een kascontrolecommissie, bestaande uit een aantal leden, een positief verslag heeft gegeven van de controle van de administratie van de vereniging. Bij De Marne-De Terpen werken we niet meer met een kascontrolecommissie, maar is er een accountant die de jaarrekening controleert.

Op de manier waarop de huurdersvereniging nu functioneert, past een stichting beter als organisatievorm dan een vereniging. Als we de organisatievorm willen veranderen in een stichting, moeten de statuten gewijzigd worden. Omdat deze toch al gewijzigd moeten worden vanwege de aansprakelijkheidswetgeving, willen we nu met de leden van de vereniging de discussie voeren of het gewenst is een stichting te worden. Dan kunnen de noodzakelijke statutenwijzigingen in één keer gedaan worden.

Wij denken dat we ook in een stichting de belangen van huurders goed kunnen blijven vertegenwoordigen. Het kantoor en de website blijven, er zijn openingstijden op het kantoor en we kunnen nog steeds door huurders gebeld en gemaild worden voor vragen en klachten. Het bestuur van de stichting kan de huurders vertegenwoordigen in overleggen met woningbouwcorporatie en de gemeente. Dat is niet anders dan hoe het nu gaat.

Wij willen op de jaarvergadering met de leden in gesprek over het opheffen van de huurdersvereniging en het oprichten van de Stichting Huurdersorganisatie De Marne-De Terpen.

Om de huurdersvereniging op te kunnen heffen, moeten op de ledenvergadering minstens 2/3 van de leden aanwezig zijn. Als die niet aanwezig zijn, kan het besluit niet genomen worden en moet een tweede vergadering gepland worden. Op die vergadering kan met een meerderheid van stemmen van de dan aanwezige leden het opheffingsbesluit worden genomen. Als dan tot opheffing besloten wordt, kan op dezelfde vergadering het besluit tot oprichting van de stichting worden genomen.

Als u vragen of opmerkingen hebt over deze brief, schrijf ons dan een e-mail of brief of bel ons tijdens kantooruren op onderstaand adres of telefoonnummer.